چه چيز آجيل است و چه چيز نيست؟


آجيل معمولا به ميوه هاي دانه اي شكلي گفته مي شود كه بر روي درخت هاي شكوفه اي و يا بوته هاي مستقيم رشد مي كنند. يكي از اشتباهات در مورد آجيل اين است كه مردم اغلب تصور مي كنند بادام زميني نيز جزء اين گروه مي باشد. بادام زميني شايد خوشمزه باشد، اما از انواع آجيل نيست و مانند نخود و لوبيا نوعي بنشن(حبوبات) است. (دانه اي خوردني كه درون يك پوسته مي رويد) و اغلب در زير زمين رشد مي كند.

هر چند آجيل سويا نيز داراي خواص بسيار زيادي است اما عموما نمي توان آنها را در زير گروه آجيل قرار داد. آجيل سويا معمولا از خشك كردن و يا حرارت دادن دانه هاي سويا بدست مي آيد به همين دليل به زير گروه حبوبات تعلق دارد.وقتي براي خريد آجيل  مخلوط عيد به خشكبار فروشي مي‌رويد، معمولا چند گزينه عمده پيش رو داريد. به عبارت ديگر، خيلي از فروشنده‌ها، از قبل چند نوع تركيب مختلف براي آجيل نوروزي شما آماده كرده‌اند، اين جند دسته عبارت اند از:۱) آجيل شور: اين نوع آجيل تشكيل شده از پسته، تخمه كدو، تخمه ژاپني، مغز بادام، مغز فندق و بادام هندي. بعضي‌ها بادام منقا را هم به اين جمع اضافه مي‌كنند. متاسفانه اين نوع آجيل، رايج‌ترين و پرطرفدارترين نوع آجيل در ايام نوروز است. اين‌كه چرا مي‌گوييم متاسفانه، پاسخ ساده و روشني دارد. كافي است به صفتي كه كلمه آجيل را همراهي مي‌كند، دقت كنيد: «شور!» چه كسي است كه اين روزها در باره عوارض ناشي از افزايش مصرف نمك و خطرات زيان‌بار آن چيزي نشنيده باشد يا مطلبي نخوانده باشد؟۲) آجيل شيرين: شامل مغز گردو، كشمش، توت خشك، مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام و بادام هندي. اگرچه از اين نوع آجيل كمتر از بقيه آجيل‌ها در ايام نوروز استقبال مي‌شود اما حضور مغز گردو در اين تركيب يك مزيت بسيار بزرگ به حساب مي‌آيد.۳) آجيل چهار مغز: اين آجيل تشكيل شده از مغز بادام، مغز پسته، مغز فندق و بادام هندي.۴) آجيل مشكل‌گشا: بعضي‌ها معتقدند كه حضور آجيل مشكل‌گشا، حتي در حجم كم، در كنار ظرف اصلي آجيل يا روي سفره هفت‌سين، براي صاحبخانه خوش‌يمن خواهد بود و به همين خاطر، كمي هم از اين نوع آجيل تهيه مي‌كنند. آجيل مشكل‌گشا عبارت است از تركيب مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام، توت خشك، كشمش، نخودچي و نقل.۵) سليقه شخصي: همه ما براي خريد آجيل نوروزي يك گزينه ديگر را هم پيش‌روي خود داريم و آن هم سبك شخصي خودمان است؛ به اين معني كه ما مي‌توانيم از هر كدام از اقلام آجيل به ميزان دلخواه و به سليقه شخصي خودمان خريد كنيم و آنها را با هم تركيب كنيم. در بين اقلام مختلف آجيل، معمولا مشتريان بيشترين استقبال را از پسته به عمل مي‌آورند و بعد از آن به ترتيب انواع تخمه، بادام، بادام هندي و مغز فندق مورد توجه قرار مي‌گيرد.۶) آجيل‌هاي وارداتي: اين‌روزها در آجيل‌فروشي‌ها و فروشگاه‌هاي عرضه‌كننده خشكبار، آجيل‌هاي هندي، تايلندي و ژاپني هم پيدا مي‌شود كه به خاطر تنوع رنگي و طعم تندشان مشترياني هم براي خودشان دست و پا كرده‌اند. در اين نوع آجيل‌ها انواع رشته، ذرت، نخود و باقلا هم پيدا مي‌شود. البته بعيد به نظر مي‌رسد كه كسي بخواهد ميز پذيرايي عيد خود را با آجيل‌هاي رنگي شرق آسيا تزيين كند.توصيه‌هايي براي خريد آجيل سالمآجيل از آن دسته مواد غذايي است كه همه ما عادت كرده‌ايم كه آن را به شكل باز يا، به اصطلاح، فله‌اي خريداري كنيم. شايد شما هم مثل خيلي‌هاي ديگر اصلا روحتان خبر نداشته باشد كه مي‌شود آجيل‌ را به شكل بسته‌بندي شده و داراي پروانه بهداشتي تهيه كرد. البته خيلي‌ها هم اين نكته را مي‌دانند اما با اين وجود ترجيح مي‌دهند كه خريد خود را به شكل فله‌اي انجام بدهند و براي اين كارشان هم دلايل متعددي دارند از جمله اين‌كه: آجيل باز ارزان‌تر از انواع بسته‌بندي‌شده است، مي‌شود آن را به حداقل ميزان دلخواه خريداري كرد، مي‌شود آن را قبل از خريد، چشيد و امتحان كرد و ديگر هيچ هزينه اضافي هم بابت بسته‌بندي آن پرداخت نمي‌شود.اما واقعيت چيز ديگري است. شرايط نگهداري، نحوه تهيه و فرآوري، ميزان و نوع رنگ به‌كاررفته و بسياري از عوامل ديگر وجود دارند كه در سلامت آجيل نقش تعيين‌كننده‌اي ايفا مي‌كنند. تهيه آجيل بسته‌بندي شده و داراي پروانه بهداشتي به اين معني است كه خريدار مي‌تواند از بابت اين جوانب، آسوده‌خاطر باشد.نكته بسيار مهم ديگر اين است ‌كه آجيل و خشكبار قابليت آلودگي به سموم قارچي نظير آفلاتوكسين را دارند. واحدهاي صنعتي با توجه به وجود پروانه‌هاي بهداشتي، ضوابط و دستورالعمل‌هاي وزارت بهداشت، ملزم به اندازه‌گيري آفلاتوكسين بر روي محصولاتشان هستند اما در محصولات سنتي آجيل و خشكبار كه به صورت باز و فله‌اي عرضه مي‌شود، اين اندازه‌گيري‌ها صورت نمي‌گيرد و محصول توليدي قابل رديابي نيستند.خواص كليهر كدام از انواع آجيل ها داراي خواص بيشماري مي باشند. داراي چربي هاي اشباع شده گياهي بوده كه كلسترول خون را پايين آورده و از بروز حملات قلبي جلوگيري ميكنند.بيشتر آنها داراي پروتئين مي باشند. نوع پروتئيني كه در آجيل ها يافت مي شود ''آرجيني'' نام دارد. اين ماده يكي از پيش نيازهاي توليد اكسيد نيتريك است كه به سلامت رگ هاي خوني و كاهش فشار خون كمك مي كند.در آخر بايد اضافه كرد كه اغلب انواع آجيل ها منبع مناسبي از ويتامين و فيبر ميباشند و باعث مي شوند كه عملكرد بدن شما روان و بدون مشكل باشد.گردو را به آجيل خود اضافه كنيداين روزها در اكثر ظرف‌هاي آجيل نوروزي جاي گردو بدجوري خالي است اما بد نيست بدانيد كه بهترين و مفيدترين نوع آجيل، همين گردو است. يك فنجان مغز گردو داراي ‌٧۶٠ كيلوكالري انرژي،‌ ‌٣٠ گرم پروتئين، ‌‌٧١ گرم چربي سالم و ‌‌۵ ميلي‌گرم قند و مقادير قابل‌توجهي كلسيم،‌ فسفر، آهن، پتاسيم، سديم، ويتامين آ و چند نوع ويتامين‌ ب است. مغز گردو منبعي غني از چربي‌هاي سالم، غيراشباع و فاقد كلسترول است و سيستم عصبي، ‌سيستم عضلاني و ‌عضلات قلب را تقويت مي‌كند. گردو حاوي مقدار زيادي انرژي است و مي‌تواند منبع خوبي براي تامين انرژي سالمندان و كودكان باشد.گردو از نظر ميزان اسيدهاي چرب امگا ۳ در بين آجيل‌ها منحصر به فرد است. مصرف گردو نه تنها ميزان كلسترول مضر را كاهش مي‌دهد، بلكه باعث كاهش التهاب رگ‌هاي خوني مي‌شود. اسيدهاي چرب موجود در گردو بي‌نظمي‌هاي ضربان قلب را كم مي‌كند، ميزان تري گليسريد خون و خطر تشكيل لخته را پايين مي‌آورد، سرعت سخت شدن شريانها، خطر فشارخون بالا و خطر ابتلا به سرطان پوست و پروستات را كاهش مي‌دهد و همچنين موجب كاهش اختلالات رفتاري در جوانان مي‌شود. حالا خودتان قضاوت كنيد؛ آيا واقعا جاي گردو در ظرف آجيل شما خالي نيست؟از همه اين‌ها گذشته، گردو مي‌تواند آجيل محبوب ديابتي‌ها به حساب بيايد. تحقيقات نشان داده است كه يك رژيم غذايي روزانه نسبتا كم چرب كه شامل ۳۰ گرم گردو باشد، منحني چربي خون بيماران ديابت نوع ۲ را بهبود مي‌بخشد. گردو مي‌تواند مقاومت سلول‌ها را هم نسبت به انسولين كمتر كند و به اين ترتيب راحت‌تر وارد سلول شود.و اما يك نكته مهم كه بايد در مورد شرايط نگهداري گردو بدانيد اين است كه وقتي گردو در معرض حرارت قرار مي‌گيرد، چربي آن اكسيد مي‌شود و كيفيت و طعم آن تغيير مي‌كند.عوارض مصرف بيش از حد آجيل در كودكانمصرف بي‌رويه آجيل در كنار مصرف شيريني و شكلات، باعث بروز مشكلات گوارشي مثل ‌درد‌هاي شكمي، تهوع و استفراغ در كودكان مي‌شود. ضمن اين كه، مانع مصرف وعده‌هاي اصلي غذا مي‌شود و به اين ترتيب تداوم اين وضعيت به مدت ۲ هفته طي تعطيلات نوروزي، ممكن است به بروز مشكلات جدي در تغذيه كودكان منجر شود.ريزه‌خواري كودكان در ايام تعطيلات نوروزي، پديده شايعي است كه مي‌تواند باعث بروز انواع ناراحتي‌هاي گوارشي، مخصوصا سوءجذب غذايي شود. با مصرف مواد غذايي متنوع در بين وعده‌هاي اصلي غذايي، ممكن است حالت سوءجذب ايجاد بشود كه اولين علامت آن احساس ترشي در حلق و گلو و بروز دل‌درد است.علت اين است كه درون معده، در مرحله اول، غذاهاي نشاسته‌اي مراحل هضم را طي مي‌كنند و در آخر كار چربي‌ها وارد روده مي‌شوند. اما وقتي مقدار زيادي مواد خوراكي و تنقلات به همراه هم خورده شود، عملا كار معده مختل مي‌شود. براي رفع اين مشكل بايد غذاهاي زودهضم در وعده‌هاي اصلي گنجانده شده تا مشكل مواد سنگين مصرف‌شده در طي روز، به نحوي جبران شود. در غير اين صورت، پس از گذشت چند روز، كودك شديدا احساس سنگيني مي‌كند و ممكن است حتي دچار تب شود.تنظيم صحيح رژيم غذايي كودك در ايام تعطيل، يكي از مهم‌ترين وظايف والدين است. بعضي از كودكان با مصرف بي‌رويه تنفلات آسيب شديدي به معده‌شان وارد مي‌كنند كه عوارض آن مي‌تواند بسيار سخت و طاقت فرسا باشد.نگهداري از آجيلآجيل و خشكبار معمولا در ماه مرداد و شهريور به عمل مي‌آيد. آن را خام نگه‌مي‌دارند و اگر هوا گرم باشد براي نگهداري آن حتما به سردخانه نياز است. خشكبار خام را به تدريج بين عرضه‌كنندگان پخش مي‌كنند و آنها نيز آن را با توجه به ميزان فروش و استقبال مشتري كم‌كم بو‌مي‌دهند و به فروش مي‌رسانند. اگرچه آجيل خام را مي‌شود تا يكي، دو سال در شرايط سردخانه‌اي نگه‌داري كرد، اما آجيل بوداده را بهتر است ظرف چند هفته مصرف كنيد. گرما و رطوبت احتمال رشد قارچ را افزايش مي‌دهد و مي‌تواند باعث فاسد شدن آجيل شود. به همين دليل است كه شرايط نگه‌داري آجيل‌ها اهميت زيادي پيدا مي‌كند.اگر آجيل‌ نوروزي‌تان زياد آمد و ‌خواستيد آن را براي استفاده‌‌هاي بعدي كنار بگذاريد، سعي كنيد آجيل را با پوست درون ظرف‌هاي دربسته قرار بدهيد. البته در اين حالت هم نمي‌توانيد آجيل را بيشتر از ۶ ماه داخل يخچال نگه‌داري كنيد. اما در همين شكل مي‌توانيد آنها را براي ۱ سال و در فريزر منزل نگه‌داري كنيد. به خاطر داشته باشيد كه اگر آنها را از پوست‌شان جدا كنيد، چيزي بيشتر از دو هفته تازه نمي‌مانند البته به شرطي كه آنها را در يك محل خشك و خنك قرار داده باشيد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.